505 poze   52825 vizite

porumbei

Capacitatea de cunoastere a directiilor la porumbei este foarte puternica.

Oamenii de stiinta au facut un test.Ei au legat pe picioarele unor porumbeii betisoare magnetice si betisoare din bronz.Porumbeii au fost dusi departe si au fost lasati liberi pe o vreme noroasa.Rezultatul a fost interesant.Toti porumbeii cu betisoare din bronz sau intors acasa,iar cei cu betisoare magnetice si-au pierdut directia.
Din rezultatul testului reiese ca liniile magnetice ale pamantului ajuta porumbeii sa se orienteze.
Dar din cauza betisoarelor magnetice,porumbeii legati cu acestea la picioare si-au pierdut orientarea.
Ei se pot intoarce la locul de plecare chiar daca sunt furtuni, porumbeii nu pierd directia.


OPSERVATI SI PARERI PERSONALE A UNOR CULOMBOFILI

1.Despre zborul porumbelului spre casa
2.Despre imperechere si puii obtinuti.
3.Despre metodele de consangvinizare
4.Despre naparlirea porumbeilor
5.Calitatile unui porumbel voiajor luat in mana

1.Orientarea porumbelului voiajor
Porumbelul voiajor este dotat cu un extraordinar simt de orientare fiind capabil sa se intoarca acasa de la distante de peste 1.500 km. Cercetatorii spun ca porumbeii voiajori se ghideaza in drumul lor catre casa dupa campul electromagnetic al pamantului si dupa soare.
Porumbeii voiajori au o memorie foarte buna, fiind multe cazuri in care spre exemplu, un porumbel cumparat dintr-o tara si tinut inchis ani de zile in alta, la sute de kilometri departare la noul proprietar, a scapat si s-a intors la locul unde s-a nascut.(eu personal am unul care sa intors acasa dupa 7ani si 2 luni)
De aceea, cine doreste sa inceapa sa concureze cu porumbeii, trebuie sa achizitioneze pui sau si mai bine, porumbei maturi cu origini si rezultate bune, din care se se reproduca loturi de pui. Puii care au invatat sa zboare in jurul unei crescatorii, se vor intoarce acolo toata viata. Sigur ca sunt si exceptii, totul tine de inteligenta pasarii, si de dragostea sa de casa. Foarte multi porumbei voiajori prefera sa rabde de foame decat sa intre in crescatorii straine. Acestia sunt cei mai buni. Se mai intampla si accidente sau porumbeii pur si simplu nu au origine buna de mari cursieri, si atunci vor intra in crescatoriile straine. Unii raman definitiv, se “ratacesc”, iar altii isi recapata fortele dupa care continua drumul spre casa.
Un fenomen detestat de toti columbofilii cinstiti este braconajul – prin braconaj columbofil se intelege tinerea in captivitate a unui porumbel ce nu iti apartine. Speram ca in curand sa apara legi care sa stopeze acest fenomen.Daca pe parcursul traseului catre casa al unui porumbel apare un norisor, porumbelul va ocolii acel norisor, daca apare un nor mare de cativa km. Atunci porumbelul experimentat, matur va zbura pe deasupra norului respectiv, evitand ploaia ,furtuna.Un porumbel tanar va intra direct, nestiind ce poate sa i se intample.

2.Imperecherea porumbeilor
Totul incepe cu porumboiul, care, la vazul porumbitei ia o pozitie impunatoare, este foarte atent si cand se aproprie de aceasta incepe sa guruie invartindu-se in jurul ei. Incepe sa-i faca curte. Acest moment coincide cu ridicarea penelor din zona crupionului, intr-o pozitie erecta, latirea cozii si umflarea gusii. In acelasi moment porumboiul se arunca asupra porumbitei, cu gusa umflata si taraindu-si coada desfacuta pe jos, bineinteles scotand tot aceleasi sunete ca la inceput.

Daca porumbita accepta porumboiul, aceasta incepe sa de-a din cap, cu miscari scurte de sus in jos. I-si intinde gatul spre porumboi pentru a fi sarutata. Pregatindu-se de sarut porumbeii se scociorasc mai intai cu ciocul prin penele aripilor sau ale cozii, dupa care intredeschizandu-si ciocurile se intind unul spre celalalt si cu miscari de sus in jos ale maxilei isi prind ciocul unul in ciocul celuilalt, dupa care are loc o scuturare a intregului corp de la coada inspre cap, cu scopul de a elibera secretii ale gusii ce trec de la un porumbel la celalalt. Sarutul propriu-zis este de fapt un schimb de lichide din gusa porumbeilor parteneri. Acest lichid are rolul de a excita organele reproductoare femele cat si mascule. Sarutul se repeta de cateva ori pana cand este efectuata excitarea completa a ambilor parteneri.

Dupa sarut porumboiul ocoleste de cateva ori porumbita dandu-i de inteles ca trebuie sa se lase jos pentru a fi cocosita (calcata). La un moment dat porumbita se lasa jos cu coatele aripilor putin desfacute, in acel moment porumboiul o incaleca apasand-o in mod repetat cu picioarele pe spate. La acest stimul porumbita ridica coada si-o da intr-o parte proiectand cloaca inafara. Porumboiul se apleaca cu zona cloacala pe cloaca porumbitei iar intromisiunea si eliberarea spermei se realizeaza transcloacal in oviduct. In timpul realizarii intromisiunii porumboiul isi falfaie de cateva ori aripile. Copularea a luat sfarsit dupa ce porumboiul se lasa sa cada sau se da jos de pe spinarea porumbitei, zboara spre locul ales de cuibarit batand in zbor din aripi, sau se da jos de pe porumbita si cu un gest de mandrie face cativa pasi guruind si taraindu-si coada pe jos. Porumbita, daca copularea a reusit, il urmeaza la locul de cuib sau se intinde spre porumboi cerand un alt sarut. Actul sexual la porumbei, adica copulrea propriu-zisa, dureaza de la 1 la 2 secunde.

Porumboiul odata ajuns la locul ales de cuibarit isi umfla gusa si-si taraie coada guruind si invartindu-se in acel loc. Nu de putine ori dupa ce copularea a avut succes porumboiul dandu-se jos de pe spinarea porumbitei se aseaza si el jos pentru a fi incalecat de catre porumbita.
-clocitul si cresterea puilor.
Odata cuplul format, ramane nedespartit toata viata. Puii ies din oua dupa 18 zile de clocit, sunt orbi si acoperiti cu un puf galben. Ambii parinti clocesc ouale, masculul sta pe oua 10:16 ore iar, femela restul zilei in special noaptea. In mod firesc porumbeii depun urmatorul rand de oua, cu circa 10 zile inainte ca puii din seria anterioara sa paraseasca cuibul.Dupa depunerea unui nou rand de oua,femela nu mai hraneste pana la eclozarea generatie urmatoare.
Porumbeii isi hranesc puii cu o substanta laptoasa, preparata in gusa.
Ecloziunea puiului dereaza cam o zi(24 de ore).puiul reuseste sa sparga membrana camerei cu aer si apoi coaja oului, folosindu-se de asa-numitul “diamant”, format dintr-o substanta dura, situate in varful ciocului. Coaja oului este perforata circular prin miscari repetate ale capului.
Dupa aceasta varsta, hrana puilor va fi formata exclusiv din graunte inmuiate. Puii acumuleaza rapid in greutate, la ecloziune au circa 20-25g, la 20 de zile 300-350g, ca la 30 de zile sa ajunga la 450-500g. Fazele dezvoltarii fiziologice a porumbeilor sunt prezentate in imaginile de mai jos, dezvoltarea corporala se poate observa in corelatie cu varsta. Dupa varsta de 15 zile, puii de porumbel, hraniti corespunzator, incep sa aiba un ritm accelerat de crestere, odata cu ingerarea unei cantitati mai mari de cereale.

Interesul parintilor pentru pui se diminua odata cu depunerea unui alt rand de oua, femela fiind interesata de gasirea unui nou loc de ponta, masculul va fi cel care va ramane sa ingrijeasca puii pana la intarcare.Maturitatea sexuala apare in medie la varsta de 5 luni de zile, moment in care indivizii incep sa devina interesati de sexul opus, practic apare o asa-zisa adolescenta. Dupa depasirea acestui moment, ponta are loc la un interval de aproximativ 3 saptamani.

De multe ori, puii obtinuti in primavara timpurie, vor deveni parinti in toamna anului respectiv. Unii din ce care sunt aproape de maturitate nu vor mai avea ponta datorita intrarii in “marea naparlire”, perioada care le solicita o cantitate mare de reserve corporale, in asa fel incat ponta va mai intarzia o perioada. Marea naparlire este perioada de schimbare a penajului. Trebuie avut in vedere ca o schimbare a pufului ce imbrava corpul are loc pe intreg cursul anului, dar in aceasta perioada, care de cele mai multe ori se incadreaza intre august si octombrie, are loc un schim masiv de penaj, puii imbracandu-se cu un penaj mai frumos si mai rezistent, cunoscut ca si penaj de adult. Aceasta perioada se reflecta asupra metabolismului individului printr-un consum mult crescut de proteina, vitamine si oligoelemente.Noul penaj va caracteriza fiecare individ, il va pregatai pentru temperaturile scazute din timpul iernii, si il va ajuta in gasirea perechii, respectiv formarea viitorului cuplu.


O alta particularitate a porumbeilor este aceea ca sunt singurele pasari care pot „suge” apa cand beau (celelalte zburatoare trebuie sa ia apa in cioc pana isi umplu gura, apoi sa-si dea capul pe spate pentru a o putea inghiti). Porumbeii domestici sunt cei mai cunoscuti. Porumbeii se impart in 2 mari grupe categorii:de ornament
de zbor(voiajori)

3. Despre consangvinizare. Aceasta metoda a fost este si va fi una dintre cele mai bune modalitati de a obtine porumbei cu calitati bune pentru zboruri, daca este facuta cum trebuie!
Consangvinizarea se face prin incrucisarea porumbeilor cu rezultate bune la zboruri!
Ex. Avem un porumbel -M- campion cu multe clasari si vrem sa-l consangvinizam.Luam masculul si-l imperechem cu o fiica de-a lui(de mentionat ca fiica lui trebue sa mosteneasca genele lui, adica sa fie si ea o buna zburatoare, o pasare care a confirmat la zboruri!)Din aceasta pereche scoatem 1 singur rand de pui, si daca avem si norocul ca puii sa fie mascul si porumbita, ii putem imperechea intre ei sau imperechem porumbita dintre cei 2 pui obitnuti cu masculul pe care vrem sa-l consangvinizam. Asa se poate obtine intr-un timp relativ scurt porumbei foarte consangvini!
scheme de consangvinizari:
1)consangvinizare TATA; tata+ fiica=100%+50% : 2 =75%
2)consangvinizare MAMA; mama+fiu =100%+50% : 2 =75%
3)consangvinizare Ambii parinti; fiu+fiica =50%+50% : 2=50%
4)consangvinizare TATA; mama+fiu = 0%+50% : 2 =25%
5)consangvinizare MAMA; tata+fiica = 0%+50% :2=25%
De mentionat ca prin acest tip consangvinizarea excesiva (dura) cum o numesc altii se poate ajunge la ravagii, de genul: puii mai slabi, mai mici,cu diferite defecte la penaj, mai putin rezistenti la boli etc...Dar poate duce si la rezultate fenomenale cum au avut multi dintre cei mai renumiti crescatori din lume;cum ar fi: Fratii Janssen; Desmet Matys;Jan Arden;Karel Meulemans;Doctor Bricoux si multi altii
Prin acest tip de consangvinizare rezultatele porumbeilor nu vor fi mai bune ca ale parintilor deoarece vor mostenii genele parintilor, bunicilor.
De ce consangvinizam?
Pentru a obitne pasari cu calitati cat mai bune de la porumbeii consacrati, de accea consangvinizarea se face doar cu porumbei campioni, cu porumbei care mostenesc gene si calitati bune pentru zboruri de fond, maraton!

4.Naparlirea porumbeilor are loc in fiecare toamna a fiecarui an incepand cu lunile August - Septembrie
In aceasta perioada toti porumbeii sanatosi incep sa-si schimbe hainele, inoindule cu unele noi mai frumoase. In aceasta perioada hrana porumbeilor ar trebuii sa fie mai diversa pentru ca au nevoie de minerale, vitamine ca penajul sa fie mai matasos, lucios.

5.Caltatile unui porumbel voiajor luat in mana
sant:-statura: medie
-greutate: usor
-privire: agera, ochi limpezi,pupila mica
-musculatura: moale,elastica,relaxata
-comportament: vioi
-stern: scurt
-piept: usor latit, pronuntat
-penaj: fin, bine pudrat
aceste calitati se pot vedea la mana si pentru a va covinge ca e asa va rog sa luati in mana cativa porumbei cu rezultate bune la concursuri!

Lucruri de baza ce trebuiesc stiute despre hrana si bolile porumbeilor


Autor: Adrian Filipache

In acest sport NU EXISTA RETETE MAGICE PENTRU A OBTINE SUCCESUL.

Pentru performante deosebite NU SE POATE FARA: porumbei testati, conditii de cazare deosebite, medicatia si hrana potrivita, multa munca, metoda prin care sa-ti motivezi porumbeii, informatii de specialitate aprofundate.

De cele mai multe ori datorita ignorantei noastre acesti SUPER-ATLETI nu capata toata atentia de care au nevoie si sunt supusi la adevarate torturi de catre “stapanii” lor.

Unii din pacate inca spun: “apa, paie si bataie”; este un exemplu de genul ASA NU.

FARA a avea pretentia ca cele ce urmeaza a fi prezentate reprezinta ,”adevarul absolut”, consider ca sunt destul de utile incepatorilor in acest sport si nu numai lor.

O sa insist doar asupra alimentatiei si medicatiei porumbelului calator, celelalte atribute necesare obtinerii marilor performante urmand sa le aprofundeze fiecare dintre noi.

In ceea ce priveste ALIMENTATIA, retetele de hrana difera foarte mult.

Celor care nu stau tot timpul langa porumbeii le recomand sistemul Marc Roosens: “hrana la discretie si tot timpul”. Nu stiu daca este optiunea cea mai buna dar din cauza faptului ca nu ne vedem porumbeii decat in week-end eu personal as prefera ca acestia sa fie bine hraniti decat sa sufere de foame.

Le administram un amestec format din: porumb, grau, floarea-soarelui, mazare, orz, in, mei, canepa, etc.
De regula procentele sunt: 20-25%porumb, 20-25% grau, 15-20% mazare, 20-25% orz, 5% floarea-soarelui. Inul, mei, canapa mai mult ca desert.

In functie de compartiment: matca, pui, zburatori ratia este ajustata.
Mazarea: este folosita doar cea galbena, este foarte buna pentru dezvoltarea musculara, astfel incat o gasim in procent mai mare la matca si pui.

Orzul: asigura supletea musculara si ajuta la o buna naparlire; de asemenea folosit in orice cantitate nu ingrasa. Se foloseste cu preponderenta la zburatori si la puii care ies la zbor. Iarna se gaseste in amestecul de boabe, ce formeaza hrana, in procent de peste 50%.
Canepa: are efecte holocinagene daca este consumata la discretie. Mare atentie, mai ales ca este printre semintele preferate de catre porumbei.
Putem sa-i ,,dezmierdam? si cu o salata foarte bogata in vitamine: papadie, salata, laptuci, frunze de ceapa verde, stevie, etc. Se toaca toate marunt si se presara sare. Porumbeii o vor ,,devora?.
Vitamine
Mierea- contine 40% fructoza, 30% glucoza.
Nu se pune in apa in fiecare zi ci dupa cum urmeaza: Vineri si Sambata daca cursa este Duminica, Luni si Marti daca imbarcare este Miercuri. Se folosesc 1-2 linguri pline pentru 2 l apa.
Complexul de vitamine se adauga in apa o data sau cel mult de 2 ori pe saptamana. Sa ne asiguram ca vitaminele au in componenta D si D3 care dau cea mai mare energie. Sa nu lasam apa ce contine vitaminele la soare deoarece aceasta poate distruge o parte din ele.
Dupa tratamentele medicamentoase la 1, 2 zile se adauga vitamine in apa niciodata in timpul tratamentului.
Vitamina A: prezenta in porumb, mazare, verdeturi. Importanta in crestere, la vedere. Nu este necesar un adaos suplimentar in hrana.
Vitamina B: sunt peste 10 feluri de vitamina B, este foarte importanta in concursuri. Se gaseste in legume si drojdia de bere.
Vitamina C: se gaseste in vegetale proaspete, lamaie, portocale, etc. Are un rol important in procesul de recuperare. Se poate administra doar cand porumbeii sunt in recuperare dupa o boala. Vitamina C se produce de catre organismul porumbeilor, au aceasta capacitate.
Vitamina D: are un rol important in formarea oaselor. Este produsa de porumbei daca au suficienta lumina solara. Este foarte important sa aiba hrana suficienta si diferite feluri de legume in hrana. Semintele de canepa, fasole si alune, daca sunt administrate, trebuie numai in procente mici nu puse la dispozitie in cantitati mari.
Vitamina E: este foarte importanta pentru fertilitate. Se gaseste din abundenta in germenii de grau, porumb si mazare. O suplimentare in hrana cu aceasta vitamina nu este necesara, doar daca sunt probleme cu fertilitatea.
Vitamina K: este necesara pentru circulatia sangvina. Vitamina K este prezenta in plantele verzi.
Vitaminele care sunt fat solubile sunt stocate in ficat. Vitaminele solubile in apa sunt pentru consumul imediat pentru concursuri, pentru energie. Astfel de vitamine AO3, E, K3, B1, B2, B6, B12,. Biotin. A se verifica prospectul complexului de vitamine. Se folosesc morcovii pentru vitamina A si orz in drojdia de bere pentru vitamina B.

Mineralele sunt foarte importante, grit si pickstone.

Apa trebuie sa fie curata si daca se poate sa fie schimbata la 24 h.

Nu concep ca in secolul “informatiei si al vitezei” sa nu se cunoasca principalele actiuni intreprinse pentru a se asigura SANATATEA efectivelor noastre de porumbei.

Amintesc principalele boli care pot afecta porumbeii nostri si medicatia aferenta acestor boli. O sa vorbim despre medicamentele produse de catre firmele romanesti, pentru simplu motiv ca sunt mai la indemana noastra gasindu-se in aproape farmaciile veterinare.

De preferat sa folosim produse din import create special pentru porumbei.

BOLI VIRALE
1.Pseudopesta aviara (Boala de Newcastel)
2.Paramixoviroza
3.Difterovariola

BOLI BACTERIENE
1.Salmonelozele
2.Colibaciloza
3.Mixoplasmoza
4.Chlamidioza (Ornitoza-Psittacoza)
5.Pasteureloza
6.Stafilococia
7.Streptococia

BOLI PARAZITARE
1.Coccidioza
2.Tricomonoza
3.Raia

BOLI MICOTICE
1.Candidoza
2.Aspergiloza

BOLI VIRALE

PREVENTIA PARAMIXOVIROZEI
Paramixoviroza este o boala infectioasa virala care afecteaza atat adultii cat si tineretul. Singura modalitate de prevenire a bolii este vaccinarea profilactica. Se vaccineaza pui de porumbei incepand cu varsta de 30 zile( de la ecloziune) precum si pasarile adulte nevaccinate.
Daca folosim produsele Romvac, se utilizeaza pentru prima vaccinare VACCIN VIU AVIPESTISOTA administrat oculo-conjuctival.
Dupa un interval de 2 saptamani efectivele se revaccineaza cu vaccin inactivat PARAMIXOVACOL.
Daca folosim produse Institutul Pasteur, se utilizeaza pentru preventia Pseudopestei aviare vaccinurile: NEDEVAC COL sau NEWVAC LA SOTA.
Produsul COLUMBOVAC are dubla actiune, atat in preventia pseudopestei aviare cat si pentru paramixoviroxa.
In scopul reducerii efectului de stres de vaccinare, se recomanda cu 2 zile anterior vaccinarii si alte 3 zile dupa vaccinare sa se administreze:
a)COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL
b)Medicatie antimicrobiana cu unul dintre urmatoarele produse:
ENROFLOXAROM- 1ml/litru apa;
NORFLOXAROM- 1ml/litru apa;
FLUMEQUINOROM- 1ml/litru apa

PREVENTIA DIFTERO-VARIOLEI (varsatul).
Pentru preventie se foloseste VACCIN VIU ROMPORPOX ( Romvac) sau COLUMBO DIV ( Institutul Pasteur).
ATENTIE: Cu 5 zile anterior vaccinarii si 5 zile dupa vaccinare este interzis folosirea unor antibiotice.
In schimb se recomanda folosirea de vitamine in apa: COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL (1-2 ml/ litru apa), VITA B COMPLEX(2 ml/litru apa), VITAMINA AD3E (1ml/litru apa).
REGULA: Anterior operatiunilor de vaccinare cu circa 7-10 zile efectivele de porumbei vor fi deparazitate atat pentru parazitii interni cat si externi.

Pentru viermii intestinali si alti paraziti interni se foloseste ROMBENDAZOL sau SINGAL.

Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de metronidazol. Un astfel de produs este COLUMBOVIOFORT comprimate sau ROMETRONIDAZOL.

Pentru parazitii externi se foloseste ROMPARASECT. Se recomanda de asemenea cel putin 1 data/ saptamana imbaierea porumbeilor cu sare/pudra de baie cu unul dintre produsele din import.

BOLI BACTERIENE

Pentru depistarea bolilor bacteriene se recomanda, un examen de laborator iar tratamentul se fie administrat in urma unei antibiograme.
Dupa administrarea tratamentului medicamentos, la cateva zile, se recomanda administrarea unui complex de vitamine( CPB, ROMBIOTIM, etc)

SALMONELOZA
Este o boala grava cu implicatii dramatice.
Tratamentul curativ se poate realiza cu ENROFLOXAROM ( 1 ml/litru apa), 5-7 zile consecutiv.
Alte produse: NORFLOXAROM, FLUMEQUINOROM, TRIMETOSEPT, etc.

COLIBACILOZA
Afecteaza atat puii cat si adultii.
Produse folosite: ENROFLOXAROM, NORFLOXAROM, COLISTIROM, GENTAMICINA, DOXICICLINA.

MICOPLASMOZA
Este o boala ce afecteaza in special aparatul respirator.
Micoplasmoza este prezenta in stare inactiva la generatii succesive de pasari datorita faptului ca se transmite prin oua.
Infectia poate sa se declanseze cand dispune de factori favorizanti: stres, vaccinari, supra aglomeratie, transporturi grele si lungi, mizerie in crescatorie, etc.

Tratamentul se poate realiza timp de 5-7 zile si repetat dupa o pauza de 3 zile.
Produse folosite: OXITETRACICLINA pulbere, ERITROM (1-2 gr/litru apa/zi), TYLAVET pulbere, ENROFLOXAROM (1 ml/litru apa/zi), AVIAN PROTECT pulbere ( 1 gr/litru apa/zi) sau comprimate (1cpr/kg greutate vie/zi).

CHLAMIDIOZA (ORNITOZA-PSITTACOZA)
Provoaca leziuni in special la nivelul aparatului respirator. Mare atentie ornitoza este contagiosa si se transmite la om.
Tratament- se recomanda DOXICICLINA pulbere hidrosolubila, in doza de 15 mg/kg greutate vie/zi, minim 14 zile, administrata de preferinta in apa distilata sau deionizata.
Sunt necesare perioade repetate de tratament.

PASTEURELOZA, STAFILOCOCIA, STREPTOCOCIA
Sunt de asemenea boli infectioase care ne pot afecta porumbeii.
Produse folosite: AMOXINEOVIT, COLISTIROM, DOXICICLINA, ENROFLOXAROM. OXIROM, OXIVIT, OXITETRACICLINA, TRIMETOSEPT, NORFLOXAROM, etc.

BOLI PARAZITATE

TRICOMONOZA(malai)
Pentru prevenirea si combaterea Tricomonozei se folosesc produse pe baza de METRONIDAZOL. Doza preventiva este de 20-25 mg/ porumbel/zi, timp de 3-5 zile, iar cea curativa este de 50 mg/porumbel/zi, timp de 5-7 zile consecutiv.
Individual putem folosi COLUMBOVIOFORT comprimate de 10 mg ROMETRONIDAZOL.

COCCIDIOZA
Tratamentul se poate administra individual cu SULFACOCCIROM comprimate (1 cpr/500gr. greutate vie/zi), in 2 reprize de 2 zile consecutiv, despartite de o pauza de 3 zile.

BOLI MICOTICE
Pentru evitarea neplacutelor boli micotice se recomanda curatenie permanenta in crescatorie, evitarea introducerii de pasari necunoscute in crescatorie si de asemenea dezinfectia profilactica si de necesitate a adaposturilor.
Se poate folosi DECONTAMINOL solutie 0,5% pulverizat uniform in adaposturi.

In speranta ca nu va-ti plictisit citind aceste randuri, sper sa va fie utile, in cazul in care din nefericire o sa aveti vreodata probleme de sanatate cu porumbeii dumneavoastra.

Pentru mai multe detalii legate de bolile porumbeilor puteti cerceta cartea: ,,Bolile Porumbeilor?-Igor Severeanu si colaboratorii; Ed. Ceres si alte materiale de specialitate. De asemenea puteti consulta urmatoarele pagini web:

www.romvac.ro
www.farmavet.ro
www.intervet.ro
www.biovet-impex.ro
www.montero.ro
QVJHVIYCCHTUYKSZHSV
QVJHVIYCCHTUYKSZHSV

Comentarii album • 1
ovidiu15 29 august 2011  
aveti niste porumbei superbi sa aveti noroc de ei. eu ma ocup doar de satineti dar imi plac toate rasele bafta in continuare
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.